Babysvømming – kurs fra 8 uker til 3 år
Baby & Småbarnsvømming
Hos oss går de fleste babyene videre fra babysvømming (8 uker til 3 år) opp i småbarns grupper (3 – 5 år).
Babysvømming kan begynne når babyen har kommet inn i en viss rytme når det gjelder mat og søvn. Da er det også langt større sjanse for at foreldrene er opplagte og klare for en felles aktivitet for den nye familien. Vi anbefaler oppstart når barnet er 8 til 10 uker og minimum 5 kg. Babyen er aldri for «gammel» eller «ung» til begynne på baby eller småbarn svømming.
Forberedelser hjemme
Når det nærmer seg at dere skal begynne på babysvømming, er det lurt med noen forberedelser hjemme. Bad gjerne sammen med barnet i badekaret, bruk hånden og før litt vann over hodet til barnet slik at det blir vant til å få vann i ansiktet. Dykk aldri barnet hjemme! Har dere ikke badekar, så stå i dusjen med babyen inntil magen, det vil da kjenne vannet som renner over kroppen. Senk gjerne vanntemperaturen litt – i bassenget er det mellom 32-34 grader.
I garderobene
Når dere kommer i garderobene første gang, er det mange som lurer: «hvordan skal vi gjøre dette?»
Start med å sette fra dere bære/bilstolen i gangen og ta barnet med inn i garderoben. Kle av barnets yttertøy, så kan du selv gå og ordne deg. Såpevask av kropp/hår uten badedrakt før svømming er viktig, da alle babyer fortjener rent badevann. Babyer kan, men må ikke begynne å dusje før svømmingen, før etter fylte 12. mnd, bare skyll babyen uten bruk av såpe.
Smør aldri babyen inn med fuktighetskrem før bading.
Kle av barnet til slutt, pakk det godt inn i et håndkle og gå ut til bassengområdet.
Etter badet skal man kun å skylle av klorvannet uten bruk av såpe. Tørk barnet godt, kle på innetøy og la barnet ligge/sitte og vente til du selv er ferdig. Vent med yttertøyet til dere er klare til å gå, dette pga. temperaturforskjeller ute og inne (gjelder spesielt om vinteren). Husk å rydde opp i Garderoben bleier SKAL/MÅ tas med hjem og kastes hjemme (dette pga lukt).
Husk ekstra pose til brukt bleie.
Dersom det er mulig, vil vi at både mamma og pappa deltar i babysvømmingen. Om vanskelig, ha med en ”vikar” dersom det ikke passer for mamma eller pappa. Dette for å unngå stressende situasjoner. Det er selvfølgelig helt greit dersom det passer best for dere at kun 1 foresatt er med babyen.
NB! Det er maks 15. min til bruk i garderoben før og etter kurstiden i bassenget. Gå inn i bassengområde 2-3 minutter før det er deres time, dette er viktig, da det å sitte å vente ved bassenget ikke anbefales. Da kan nemlig babyen «være ferdig med badingen» før dere rekker å komme dere uti. Skulle dere komme litt for sent, – ta det med ro – få en avkortet, men harmonisk svømmetime.
I bassenget
Første gangen dere skal i bassenget, er det fint om dere føler dere vel forberedt. Vær i garderoben maks 15 min før dere skal gå i bassenget, slik at det ikke blir stress og mas rundt dusj og skifting, – barnet oppfatter lett sinnstilstanden din! Trøtte og sultne barn er ikke særlig motivert for noe som helst, så det er fint om dere kan planlegge både søvn og mating. Badingen bør foregå i en trygg og rolig atmosfære.
Gråter barnet og ikke vil roe seg, kan man gjerne prøve å amme i bassenget. Hvis ikke, gå opp på kanten og pakk barnet godt inn i håndkledet. Det er viktig at badestunden blir positiv, gå heller ut av bassenget før barnet blir for sliten. Noen barn kan trenge lengre tid enn andre på å venne seg til badesituasjonen, snakk med instruktøren hvis dere er usikre.
Hos oss brukes babysvømmebukse, det er alt – behagelig og godt for babyen, uten badebleie under. Nybegynnere opptil 18 mnd får en gratis babysvømmebukse av veileder første kursdag. Denne kan brukes opp til babyen er ca 18 mnd. Babysvømmebukse fås også kjøpt i babybutikker eller hos vår veileder. Kontakt eventuelt veileder i forkant.
Fra babyen er ca. 18 mnd kan det brukes annet badetøy som er tettsittende rundt lår og liv.
Glatte gulver er noe av det farligste vi har i en svømmehall. Derfor er anti-skli-sokker påbudt fra krabbe-alder. Vi anbefaler å begynne med sokker med en gang, slik at barnet venner seg til dette. Dere kan ha vanlige sokker de første mnd.
Vannkvalitet og badets lengde
Alle bassengene inneholder klor. Både for barn og voksne er det best med så lite klor i vannet som mulig. Den største grunnen til forurensing av bassenget er dessverre de voksnes skyld, fordi altfor mange ikke dusjer før de går i bassenget. Badebukse/drakt bør brukes da disse er mye mer egnet en for eksempel badeshorts. Full såpevask av kropp og hår før vi går i bassenget er også meget viktig for å kunne holde klorinnholdet nede. Dette kommer alle til gode i form av økt trivsel!
ETTER vi har vært i bassenget skal vi bare skylle av oss uten bruk av såpe i dusjen.
Nb. 1 som ikke vasker seg ordentlig i dusjen tilsvarer 70 personer som utfører dusjingen med kvalitet ift. klor som blir tilsatt. Det neste som er viktig er at temperaturen ikke er under 32 grader. Barna avgir raskt varme i vannet. Ved 33 grader vil kroppstemperaturen normalt synke med 0,2 grader i løpet av 20 til 30 min. Dette er veldig lite, og kan derfor tolereres.
Meld fra om
Babyen er syk mer enn en uke, om det har tatt vaksine eller er utilpass på svømmedagen. Bading bør tilpasses barnets dagsform.
Alvorlige sykdommer må meldes fra om til instruktøren, da det kan være relevant i henhold til babyen og undervisningen (kronisk astma, for tidlig født, hjertefeil, eksem eller lignende). Dette gjelder for både voksne og barn.
NB! Vi har taushetsplikt.
Når er babyen for syk
Babyen skal ikke svømme om det har, feber, diaré, smittsomme barnesykdommer, øye katarr eller lignende. Ved ørebetennelse bør dere følge legens råd. Dette skal selvfølgelig også gjøres ved andre sykdommer når lege er kontaktet. Ved lett forkjølelse kan en svømmetime ”løsne” opp litt, men denne dagen dykker vi ikke. Om du er usikker, kontakt deres veileder.
ALLE VÅRE VEILEDERE HAR POLITIATTEST iht. Norges Idrettsforbund sine lover.
Copyright 2021 – Louis Belaska Ustad
Selvberging og selvstendighet i vann – tilpasset barnets ferdighet gjennom teknikker og lek
Småbarn svømming fra 3 år
Hos oss går de fleste babyene videre fra babysvømming (8 uker til 3 år) opp i småbarnsgrupper (3 til 5 år).
I våre småbarn grupper er foresatte med i vannet.
Kursets hensikt
Hensikten og målet med våre småbarn kurs er at barnet skal føle videre trygghet og selvstendighet i vannet. Dette tilpasses barnets ferdigheter gjennom ulike teknikker og lekeaktiviteter.
Kursene er noe mer målrettet enn babysvømming, men har fortsatt hovedfokus på; selvberging, vanntilvenning og det sosiale barnet. Videre har vi fokus på pusteteknikker, flyte på rygg og mage, gli, rotere og dykke, mot svømming og utøvelse av svømmeferdigheter og mestring i vannet.
Barn og foresatte kan også få mulighet til å utøve basisferdigheter innen livredning.
Påmelding Kurs – Småbarn svømming
Dersom dere har et barn i nybegynner alder fra 8 uker til 5 år som ønsker å starte opp med babysvømming eller småbarnsvømming, kan du melde på barnet under vårt påmeldingsskjema. Velg ønsket kurs og kurssted, og fyll ut dine opplysninger, så tar vi kontakt med dere.
Alle våre Instruktører har politi attest iht. Norges Idrettsforbund sine lover.
Copyright 2021 – Louis Belaska Ustad